preskoči na sadržaj
vijesti

Natjecanje u čitanju naglas za Grad Zagreb

 
U organizaciji Odjela za djecu i madež Gradske knjižnice, 8. 11. 2018. održano je Natjecanje za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.  Našu školu su predstavljale dvije divne mlade dame Ana Krajnović u mlađoj i Tena Mesarić u starijoj kategoriji. Ponosni smo  na njihov nastup pred velikim brojem gledatelja i stručnim žirijem, a djevojke su predstavile knjige Bijeg iz zemlje bajki te Nisam ti rekla. Čestitamo im od srca!smiley
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 9. 11. 2018. 11:00

Kvizomanija u Mjesecu hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je manifestacija koju od 1995. godine organiziraju i realiziraju, u suradnji s Programskim i organizacijskim odborom manifestacije, Knjižnice grada Zagreba. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Tijekom mjesec dana (15. listopada – 15. studenoga) nastoji se na državnoj, ali i na lokalnim razinama što intenzivnije govoriti o knjizi, bilo s gledišta onih koji se profesionalno bave knjigom, bilo onih koji koriste usluge knjižnica, knjižara i slično. Ideja je okupljati na različitim programima sve one koje knjiga istinski zanima.

Ove godine obilježavamo  Mjesec hrvatske knjige nizom kvizova na temu lektira  domaćih autora. Kvizomaniju je otvorio 6.b koji je  31.10. sudjelovao na  kvizu na temu Mrvice iz dnevnog boravka. 
 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 31. 10. 2018. 17:56

Školsko natjecanje u čitanju naglas

19.10 2018. godine održano je Školsko natjecanje u čitanju naglas. Ciljevi natjecanja su: poticanje i popularizacija knjige, čitanja i čitanja naglas, razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena , unaprjeđenje čitalačkih sposobnosti učenika, naglašavanje čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja, poticanje usmenog izražavanja i  razvijanje motivacijskih sposobnosti.  Natjecanje je održano u školskoj knjižnici, a nastupili su (u mlađoj kategoriji- 3.-5-r): Saša Ferderbar Bućan, Dante Krželj, Petra Damjanović, Vida Jadrešić, Franka Mostarac, Luna Flajhar, Ivana Suvaljko, Jan Ferderbar Bućan, Ana Krajnović, Roza Havrle Matija Kadović, David  Šega i Boris Bojić. U  starijoj kategoriji nastupili su: Eva Puzak, Maja Bulat, Patrik Paradžik, Borna Zrinščak, Toma Žarković i Tena Mesarić.

 Pobjedu su odnijele Ana Krajnović sa knjigom Bijeg iz zemlje bajki i Tena Mesarić sa knjigom Nisam ti rekla. Djevojke će braniti boje naše škole na Županijskom natjecanju 8.11. 2018. godine te im želimo sreću i kreativan nastup.smiley

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 19. 10. 2018. 16:58

Obilježili smo Noć knjige 2018. književnim susretom!

Ovogodišnju Noć knjige proslavili smo gostovanjem učenicima omiljene književnice Željke Horvat-Vukelja u  školskoj knjižnici. Željka Horvat-Vukelja autorica je brojnih rado čitanih slikovnica (Hrabrica, Balončica, Petra uči plivati, Slikopriče, Leteći glasovir..), a od 1986. do 2014. godine bila je i urednica časopisa Modra lasta. Njezine radioigre za djecu emitirane su na Hrvatskom radiju. Već niz godina održava književne susrete u školama, knjižnicama, vrtićima, dječjim odjelima bolnica, posebno razvijajući pričokaze, novu književno-scensku formu - kombinaciju priče i kratkog igrokaza.

Prvašići su oduševljni što su upoznali nekoga tko smišlja i piše priče te su rado sudjelovali u pričokazima.  Pjevali su, svirali, glumili i smijali se! Hvala autorici na trudu i iznimno zanimljivom susretu! 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 23. 4. 2018. 12:07

Noć knjige 2018.

 

Noć knjige 2018., manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se 23. travnja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, a ovogodišnja tema joj je Budućnost knjige. 

Temom smo nastojali potaknuti publiku, čitatelje, sudionike, medije i širu javnost na promišljanje o izazovima koje pred knjigu postavlja razvoj suvremene tehnologije te na istraživanje o povezanosti knjige i čitanja sa znanošću, izumima, inovacijama, novim formatima i tehnologijama. Umjesto okretanja prošlosti, obilježavanja obljetnica rođenja ili smrti velikana pisane riječi, u središtu zanimanja je i pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (npr. pod utjecajima društvenih mreža), koje su poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem.

Svoje kreativne odgovore na ova pitanja ponudili su brojni sudionici, njih preko 636 (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) koji su pripremili 1146 različitih programa (i prodajnih akcija), koji će se održati u čak 284 grada i mjesta širom zemlje (s najvećim brojem programa u Zagrebu - 280).

Svoju viziju budućnosti knjige predstavit će na tribinama, prezentacijama, izložbama, kreativnim radionicama za djecu i odrasle, javnim čitanjima i druženjima s knjigom na otvorenom, a neće nedostajati ni klasičnih predstavljanja knjiga, druženja s autorima, glazbeno-poetskih ili plesnih perfomansa, dramskih izvedbi i čitanja. S knjigom ćemo se družiti i u vlakovima, na brodskim linijama, u parkovima, kafićima, bolnicama, staračkim domovima i školskim klupama.

Saznat ćemo i kako djeca vide budućnost knjige - ove će se godine Noć knjige obilježiti u čak 188 osnovnih škola te 26 vrtića, kao i mnogim srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama.

Za sve one koji toga dana nekome žele pokloniti knjigu, prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti tijekom cijelog dana (neke i kroz tjedan) u knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske. Veliki broj knjižnica u Noći knjige nudit će besplatan upis ili vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.
 

Panike za budućnost knjige nema, pitanje je samo kako će ona izgledati u kontekstu modernog vremena i novih tehnologija. Uskočite stoga u brod koji pokreće pogon beskonačne nevjerojatnosti – i dakako, kreativnosti, i stvarajte s nama budućnost koju, kada je knjiga u pitanju, želimo živjeti.


Svečano lansiranje Noći knjige 2018.
23.4.2018. u 12 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Hrvatske bratske zajednice 4

Svečano lansiranje Noći knjige 2018. započet će točno u podne, 23. travnja, predstavljanjem najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj (agencije GfK Hrvatska, ožujak 2018.). Da je budućnost mjesto/vrijeme u kojima bi knjiga trebala biti dostupna svima, pokazat će izložba „Ugovor iz Marakeša: zašto je važan?!“. Ovom izložbom, koja je plod suradnje Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatske knjižnice za slijepe i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, ukazuje se na važnost primjene Ugovora iz Marakeša u Republici Hrvatskoj za osobe koje su slijepe i slabovidne i za one koje imaju teškoće u čitanju standardnog (crnog) tiska.

Uoči samog lansiranja Noći knjige 2018. bit će dodijeljene i nagrade pobjednicima likovnoga natječaja za djecu "Ubaci knjigu u vremenski stroj!", koji je organiziran s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, a na temu budućnosti knjige. Kako djeca vide budućnost knjige te kako bi mogla izgledati knjiga koju bi budući Zemljani željeli čitati? Odabrani radovi bit će tijekom mjeseca svibnja digitalizirani i predstavljeni u posebnoj virtualnoj izložbi na stranicama Noći knjige.


Istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj

Kontinuirano istraživanje čitalačke preferencije i preferencije kupovanja knjiga hrvatskih građana započelo je 2004. – 2005., a Noć knjige "oživjela" ga je 2012. godine, i od tada, iz godine u godinu, godišnje istraživanje agencije GfK Hrvatska donosi nam konkretne podatke i o čitanju i kupovanju knjiga u Hrvatskoj. U sklopu programa otvorenja upoznat ćemo javnost s najnovijim rezultatima, iz ožujka 2018. godine.


Projekcije nad fontanama u Noći knjige 2018.

U ponedjeljak, 23. travnja, na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice javnost će moći uživati u 3D projekcijama motiva koji vizualno obilježavaju ovogodišnju Noć knjige. Prethodnih su godina nad fontanama projicirani likovi Williama Shakespearea, Miguela de Cervantesa, Mačka Mišolovca i Ribe Vande, a ove će godine nad njima letjeti astronaut. Astonaut (predložite ime) bit će lansiran iznad fontana u 20 sati, a njegovu putanju pratit ćemo sve do 23 sata. Fotografije možete podijeliti na društvenim mrežama uz oznaku: #nocknjige.


Putuj s knjigom!

U suradnji s Hrvatskim željeznicama i Jadrolinijom, Noć knjige je putnicima u prigradskim vlakovima na području Zagreba i okolice putnicima sva tri plovna područja Jadrolinije (deset brodskih linija, od sjevera do juga Jadrana) i ove godine omogućila emitiranje audiopriča/zvučnih knjiga za djecu. Audiopriče je ustupila Croatia Records iz svoje edicije „Bakine priče“.


Noć knjige za humanost

Organizatori Noći knjige nastoje svake godine manifestaciji dati humanitarnu notu, ukazujući na potrebe onih kojima je potrebna naša pomoć. Ovoga puta zahvaljujemo nakladnicima koji su donirali knjige i slikovnice sigurnim kućama za žene i djecu žrtve nasilja (Autonomna ženska kuća Zagreb i Sigurna kuća Vukovarsko-srijemske županije).


Prijatelj knjige

Noć knjige ove godine pokreće projekt Prijatelj knjige, želeći skrenuti pozornost i na one kojima rad s knjigom nije primarna djelatnost, ali svojim aktivnostima promiču knjigu i čitanje. Prema jasnim kriterijima takvi klubovi, kafići, restorani, hoteli i dr. dobit će posebno oblikovanu, dvojezičnu oznaku (naljepnicu) koja će sugerirati da je to mjesto prijatelj knjige (eng: Book Friendly), mjesto na kojemu posjetitelj može uživati u čitanju, bilo da mu se štivo nudi na polici s knjigama, bilo da ih donosi sam. Kriteriji za dodelu statusa "prijatelj knjige" jesu da je kafić/klub/restoran tijekom godine organizira najmanje 5 promocija knjiga ili srodnih događanja, da u svojem prostoru ima postavljenu policu s knjigama ili je sudjelovao u manifestaciji Noć knjige.

 

Organizatori Noći knjige

Organizatori Noći knjige 2018. su Zajednica nakladnika i knjižara HGK, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena, a ove im se godine pridružila i Hrvatska udruga školskih knjižničara. 

Noć knjige 2018. održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

 

Programe i prodajne akcije, kao i sve drugo vezano uz Noć knjige 2018. potražite na http://nocknjige.hr  i  http://facebook.com/nocknjige.hr

Promo video Noći knjige 2018: https://www.youtube.com/channel/UCc5p5lRjmG8AHyRgsSoYZyg

Vizuali Noći knjige 2018: http://nocknjige.hr/tekstx.php?k=43&id=22

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 20. 4. 2018. 15:17

Bookmark exchange project 2018. - Projekt razmjene straničnika sa Portugalom

Došao je red  na otvaranje paketa straničnika  iz Portugala kojem su se jako veselili učenici 3.a razreda, a učenica 8.c Petra Popović  pripremila je za ovu prigodu prezentaciju i upoznala učenike  sa glavnim obilježjima te zemlje. Upoznali su geografski položaj zemlje, najveće gradove, spomenike kulture, ljude, hranu i festivale.  Poučno i veselo druženje upotpunio je zanimljiv  kviz te straničnici koje su  našim učenicima poslali učenici iz Portugala. Veliko hvala Petri, profesoru Botteriu te učiteljicama Snježani Blašković i Sari Marđetko na suradnji!laugh

 

 

                                                                           knjižničarka Ela Tečić

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 4. 4. 2018. 11:12

Obilježavanje Dana žena u Knjižnici Dugave!

Učenici 5.a razreda su prisustvovali predavanju kojim smo obilježili Dan žena. Predavanje je organizirala knjižničarka Majda Bakić, a kviz su pripremili učenici 7.c razreda.
 
Više o predavanju pročitajte u letku KGZ-a:
 
Cronautvas pozivaju na predavanja o izuzetnim ženama koje nas nadahnjuju i osnažuju, te potiču na stalno promišljanje o važnosti promicanja ljudskih prava. Predavanja se temelje na knjizi „Priče za laku noć za mlade buntovnice“ dviju autorica:  Elena Favilli i Francesca Cavallo. Knjiga otvara mnoga pitanja, a među njima i jedno temeljno pitanje  odgoja djece za bolje i sretnije društvo, a glasi: Imaju li djeca pravo na nove priče? Zašto su te princeze uvijek tako lijepe i slabašne, a njihovi prinčevi spasitelji tako snažni, bogati i skoro svi na bijelom konju? I kakve poruke šaljemo djeci?
 
U drugom dijelu predavanja Cronauti su vam pripremili kviz u obliku ppt: "Hrvatske uspješnice" u kojem ćete imati priliku saznati i odgonetati priče izuzetnih žena iz Hrvatske. Ne biste nikada pogodili koliko državnih, europskih i svjetskih prvakinja  imamo u kvartu? Svi točni odgovori se nagrađuju slatkišima - zato vrijedi navratiti u Knjižnicu Dugave!

 
Elena Favilli, Francesca Cavallo: Good Night Stories for Rebel Girls, Timbuktu Labs, Inc., 2016.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 13. 3. 2018. 12:42

Natječaj za najljepšu zimsku priču!

Pozivamo sve  maštovite učenike koji  žele ispričati svoju  zimsku priču neka je vrijedno napišu preko praznika i donesu u školsku knjižnicu! Knjižnica je otvorena za posudbu  svaki dan do 12 sati!

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 20. 12. 2017. 12:32

Književni susret s Dijanom Čupić

U srijedu 6.12.2017. godine imali smo  gošću u  školskoj knjižnici. Naime,  posjetila nas je knjižničarka i književnica Dijana Čupić te u 1.c  održala  Pričomat: čitanje priče Neozbiljan djed iz njene knjige Domopisnice i školopisnice, a 2.b se uz priču i razgovor zabavio i izradom straničnika. Hvala dragoj kolegici na susretu!

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 7. 12. 2017. 09:02

Dani Japana u Knjižnici Dugave

Naši osmaši  su 17.11. 2017. prisustvovali predavanju u Knjižnici Dugave koje je održano povodom Dana Japana. Predavačica je vrlo živopisno opisala svoj boravak u Tokiu, osnovne pojmove o zemlji, kulturi i životnim navikama lokalnih  ljudi.  

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 1. 12. 2017. 17:55

Projekt Čitamo mi u obitelji svi- treću godinu u našoj školi!

 

Razvoj čitalačke vještine ključan je za razvoj svih drugih pismenosti. Nakon što učenici u prvom razredu osnovne škole nauče čitati, jako je važno da im možemo ponuditi zanimljivu literaturu za čitanje. No, koje god aktivnosti poduzimali školski knjižničari radi poticanja čitanja, radi stvaranja navike čitanja i otkrivanja čitateljskih estetskih užitaka, sve su one veoma ograničenog dometa, ako učenici prikladne poticaje ne dobivaju i u svojoj obitelji – zato jer učenici nižih razreda uče ponajprije oponašanjem, a sve do puberteta glavni su im uzori i autoriteti njihovi roditelji. Nema kvalitetnijeg poticaja i učinkovitije metode svladavanja tehnike čitanja, nego kad učenik svakodnevno gleda svoje roditelje kako čitaju i kako uživaju o pročitanomu štivu.

Nakon što učenici tek nauče razlikovati slova i počnu sricati riječi, često možemo čuti razmišljanja:“Sad možeš čitati sam, više ti ne moram čitati ja.“ To nije dobro! Djeci trebamo dopustiti da sama pokažu interes za određenu knjigu, ali ih ne smijemo prepustiti da potpuno samostalno odlučuju što će i koliko čitati, jer za to još nisu osposobljena. Umjesto toga moramo im pomagati i prilikom izbora i tijekom čitanja, postupno ih upoznavati s nepreglednim mnoštvom dostupnih informacija.

Sve dok djeca ne počnu sasvim tečno čitati dječju literaturu, sve dok sama ne posežu za određenim knjigama i ne pokazuju interes da ih čitaju u svojoj intimi, roditelji ih ne bi smjeli uskratiti za estetski užitak koji proizlazi iz čitanja i pričanja, već bi trebali nastaviti svojoj djeci pričati priče i čitati knjige, postupno omogućujući djeci preuzimanje sve veće uloge u čitanju, prepričavanju i pričanju. Ovisno o težini teksta, roditelj će poticati dijete da zajedno čitaju tekstove tako da dijaloge čitaju po ulogama, da dijete pročita jedan dio, a roditelj drugi dio teksta ili na neki treći način.

Ako učenici u nižim razredima ne usvoje dovoljno dobro tehniku čitanja, kasnije je veoma teško nadoknaditi propušteno te redovito imaju problema s učenjem, a ne samo s čitanjem (lektire).

Projektom „Čitamo mi, u obitelji svi“ roditeljima skrećemo pozornost na činjenicu koliko je vrijedno i nezamjenjivo da tijekom svih nižih razreda budu uzor svojoj djecu u čitanju, umjesto da ih tjeraju na čitanje. No, ovim projektom roditeljima ne skrećemo samo pozornost na važnost čitanja, već ih veoma efikasno pridobivamo da tijekom 5 dana na različite načine čitaju sa svojom djecom te da tako provodeći vrijeme dožive lijepe trenutke koje će dugo pamtiti.  Hoće li možda promijeniti i svoje navike – ostaje na njima, no školski im knjižničar nije samo rekao što je dobro za njihovu djecu, već ih je uputio što da čine i motivirao da kroz 5 dana taj model i iskušaju.

Ove godine u projekt su uključene učiteljice 4. a,b i c razreda Doroteja Lovjer, Natalija Džolić i Vedrana Matijević te učenici i roditelji  koji će u suradnji sa školskom knjižničarkom provesti projekt. 

ČMUOS-odabrane knjige 2017./18.

1.SKUPINA –ZBIRKE ZA DJECU

 

 • Nemreš bit pametan / Sonja Zubović
 • Tko se to tamo gura/ Zoran Pongrašić
 • Sirup protiv mačjeg kašlja

2.SKUPINA-STRIP

 

 • Kapetan Gaćeša i najezda nevjerojatno zločestih teta kuha iz svemira / Dav Pilkey
 • Kapetan Gaćeša i kakana urota profesora Kakogaća / Dav Pilkey
 • Kapetan Gaćeša i bezumni bijes bubnute babetine / Dav Pilkey

3.SKUPINA-KNJIGE ZA ODRASLE

 • Vrijeme ljubavi/ Goran Tribuson
 • Judita/ Miro Gavran
 • Zaboravljeni sin/ Miro Gavran

 

4.Skupina-slikovnice

 

 • Fantastične priče za laku noć / Erwin Moser ; [prevela i uredila Dunja Flegar]
 • Nove fantastične priče za laku noć / Erwin Moser ; [prevela i uredila Dunja Flegar]
 • Zmajić Kokos i tajna mumije / [tekst i ilustracije] Ingo Siegner ; [prevela i uredila Dunja Flegar]

 

 

5.Skupina POP-ZNANSTVENA

 • Volim pse
 • Svemir: legendarna putovanja
 • Vitezovi i utvrde –nevjerojatna enciklopedija Larousse

 

6.Skupina - Priručnici za odgoj i obrazovanje

 • Bergmann: Disciplina bez straha
 • Bergman. umijeće roditeljske ljubavi
 •  Reid: Disleksija

 

7.Skupina - Knjige za slobodno vrijeme

 • Velika enciklopedija malih aktivnosti
 • Dokeo : Kako rade stvari
 • Vrtuljak igara

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 20. 11. 2017. 09:36

Učenice naše škole u ulozi voditeljica na susretu Otkrivamo nove talente Knjižnice Dugave

U sklopu projekta Otkrivamo mlade talente Knjižnica Dugave tj.  knjižničarka Majda Bakić angažirala je naše učenice Iru Špiranec i Ivu Macan kao voditeljice susreta. Susret je posjetio 5. b razred naše škole, a predstavile su se  četiri mušketirke stripa, polaznice Škole stripa pri Centru za kulturu Novi Zagreb kod voditelja , prof. Ivana Mustača. Susret mladih talenata se održao 16.11. u 17:30 h, a predstavile su se vrlo talentirane djevojke: 
Rita Križan, osmi razred OŠ Vrbani - Vrlo čudan strip, Tea Mekićtreći razred OŠ Malešnica - Mačak Licko,Lucija Pischiutta, osmi razred OŠ Odra - Vizija budućnosti, 2100. i Mirta Vrkić, sedmi razred OŠ Ivana Gundulića - Vizija budućnosti.
 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 20. 11. 2017. 09:05

Natjecanje u čitanju naglas

Ove godine smo po treći put sudjelovali na Natjecanju u čitanju naglas Grada Zagreba. Našu školu predstavljale su Ira Špirec iz 5. b razreda i Tena Mesarić iz 7.c. i ostvarile odličan nastup predstavljajući knjge Vidi majmuna! Zorana  Pongrašića i Djevojčica iz Afganistana Deborah Ellis. Nakon prošlogodišnjeg prvog mjesta u mlađoj kategoriji, ove godine smo osvojili drugo mjesto u starijoj kategoriji. Čestitke curama na odličnom nastupu!

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 10. 11. 2017. 13:03

Predavanje Grgura Premeca na tjednu Japana u Knjižnici Dugave!

Budući da se u Knjižnici Dugave obilježavao Tjedan Japana, naša Majda nas je pozvala na predavanje na kojem je bivši učenik naše škole održao  poučno i zanimljivo predavanje o Svjetskom natjecanju u Japanu u robotici sa kojeg se vratio sa medaljom. Ispričao je našim školskim robotičarima što je sve vidio tijekom putovanja te kako je izgledalo samo natjecanje. Na predavanju su se nizale  zanimljivosti poput toga što su jeli, gdje su spavali te koliko vremena je trajao let, a bile su iznimno duhovite  našim učenicima.  Grgi želimo još više uspjeha  u  robotici i u Mioc-uu kojem nastavlja svoje školovanje. Grga, nastavi tako i dalje!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 27. 10. 2017. 12:39

Dani Afrike- 7.c je pažljivo poslušao putopis o Africi u KGZ Dugave

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 7. 6. 2017. 13:23

Festival priče -AFRIČKA BAJKA

Naši prvašići su imali priliku čuti kako zvuči afrička bajka na hrvatskom, a kako na arapskom jeziku.
Putovalo se mislima (i zamišljenim avionom) u Afriku, gdje su svi skupa pjevali pjesmicu na nepoznatom afričkom jeziku i plesali uz ritam djembea.

Priču "Bao baobab i mala Kibibi" koja je inspirirana Afrikom, ispričale su Hawa i autorica, Ana Đokić.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 29. 5. 2017. 15:16

Festival priče-AFRIČKA BAJKA

PRIČA UZ BUBNJEVE Prince Wale Soniykia i Bongo Wethia bila je sve samo ne obična priča. Nakon što su saznali kako izgledaju škole u Nigeriji i koliko sati u njoj provode đaci te što to znači biti sretan jer imaš cipele, učenici 1. OŠ Dugave s osmjehom na licu odlučili su se pridružiti gostima festivala u pjesmi i plesu. Uz vesele zvukove bubnja naučili smo pjesmu koju afrička djeca svakodnevno izvode prije nastave i toliko smo se zabavili da nas ni školsko zvono nije uspjelo omesti.

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 29. 5. 2017. 15:08

Festival priče AFRIČKA BAJKA!

Na gostovanju Festivala priče AFRIČKA BAJKA  u našoj školi govorilo se o rasizmu! O tome kako je to biti tamne boje kože u "bijelom" Zagrebu i ima li rasizma među mladima, razgovarali su naši  učenici  8. razreda i pisac romana za tinejdžere u kojem se po prvi put progovorilo o rasizmu u Hrvatskoj,Zoran Pongrašić.

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 29. 5. 2017. 14:49

Festival priče AFRIČKA BAJKA

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, u organizaciji KNJIGE U CENTRU , Građanske inicijative Dugave i Društva Afrikanaca u Hrvatskoj, od 22. do 27. svibnja odvijat će se drugi po redu Festival priče AFRIČKA BAJKA na kojem će se održati velik broj književnih predstavljanja, putopisnih predavanja, javnih čitanja na različitim jezicima, nekoliko glazbenih i plesnih događanja  te jedna modna revija inspirirana Afrikom. Festivalska događanja namijenjena su i djeci i odraslima. U prilogu dostavljamo kompletan program festivalskih zbivanja.

Dane Afrike  u 1.OŠ Dugave obilježit ćemo 24., 25. i 26. 5. u školskoj knjižnici prema  sljedećem programu:

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 18. 5. 2017. 16:09

Proljeće u knjižnici!

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 20. 3. 2017. 14:24

Književni susret sa Jadrankom Bitencom!

Književni susret sa piscem Twista na bazenu Jadrankom Bitencom održan sa sedmašima prošao je u dinamičnom razgovoru. Sedmaši su htjeli saznali jesu li likovi iz romana stvarni, druži li se autor još uvijek s njima, što ga je inspiriralo da napiše roman i puno drugih detalja,  a na sva pitanja im je  strpljivo i veselo odgovarao sam pisac. 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 16. 3. 2017. 13:10

Književni susret sa Željkom Horvat Vukelja!

U goste nam je došla prekrasna Željka Horvat Vukelja  na druženje sa prvašićima koji su potaknuti njenim likovima glumili, pjevali, smijali se i družili sa autoricom svima dragog Hrabrice.  

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 9. 3. 2017. 14:24

Sat medijske kulture u knjižnici - radioaktivna slušaonica radioigre za učenike 4. razreda

Nives  Madunić  Barišić je  urednica  emisije HRT-a Radioigra za djecu i mlade, koja se emitira svake nedjelje od 16 :05 na Prvom programu HR-a. Uz uređivanje emisije već nekoliko godina provodi i edukacijski program kojim obilazi škole i knjižnice diljem Hrvatske.  Našu školu  je  posjetila  s radionicom koju vodi zajedno s tonmajstorom Tomislavom Šamecom. Radi se o Radioaktivnoj slušaonici radioigre za djecu.

Učenici  4. a,b i c razreda poslušali su veselu priču Ticalova putovanja  Zorana Pongrašića. Nakon slušanja učenicima su  pokazali  kako je snimljena radioigra (što rade glumci , tonmajstori, redatelji...) uz filmiće i audio materijale . Učenici su tijekom prezentacije dobili priliku snimiti jednu kraću radiodramsku scenu koristeći se stečenim znanjima o dijalogu, zvuku, glumi i montaži  te  mogu poslušati vlastitu snimku. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 8. 2. 2017. 15:20

Učenici na snimanje emisije Školski sat!

Zahvaljujući suradnji sa Knjižnicom Dugave i knjižničarkom Majdom Bakić, naši učenici Dora Peček, Anja Vađić i Vijeko Lončarić su prisustvovali  snimanju emisije Školski sat na HTV-u. Povod je bio roman  pisca Krešimira Butkovića Bornin vremeplov. Kako se radnja odvija u Zagrebu 80-tih godina, naučili smo i neke izraze koji su dio zagrebačkog žargona toga doba npr. što je to peglanje novčanica, rulanje i furka. laughDruženje sa omiljenim piscem je  bilo zabavno i poučno pa preporučamo emisiju!

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 2. 2. 2017. 09:26

Projekt razmjene straničnika!

Stigao nam je paket straničnika  iz Portugala, a učenice 8.c razreda Diora Marjanović, Paula Bočkaj, Laura Šimić i  Mihaela Ban  su pripremile prezentaciju i upoznale učenike 3.b i 3. c razreda sa glavnim obilježjima te zemlje. Poučno i veselo druženje upotpunio je kviz te straničnici koje su  našim učenicima poslali učenici iz Portugala! laugh

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 23. 1. 2017. 18:29

Nastavljamo s projektom ČITAMO MI, U OBITELJI SVI

   

Škola je ustanova kojoj je temelj postojanja  poticati čitanje. Pa tako čitamo na nastavi hrvatskog jezika, stranog jezika, povijesti, geografije… pa mi u toj školi stalno nešto čitamo. Tu je još i knjižnica i knjižničarka koja  stalno spominje neke nove knjige, zabavno štivo, poučno štivo, lektiru…

A što je s obitelji? Domom? Koliko djece čita kod kuće knjige po slobodnom izboru? Koliko majki i očeva, braće i sestara čita? Djedova, baka, stričeva, tetki i tetaka?

Već šest godina nacionalni projekt „Čitamo mi, u obitelji svi“  želi  upravo unutar obitelji osvijestiti potrebu za čitanjem, dobrobiti koje ono donosi i za obitelj kao zajednicu i za dijete kao mladu osobu čije se čitalačke navike tek formiraju.

Zbog toga smo se i ove godine uključili u projekt poticanja čitanja u obitelji. Dio smo velike obitelji od 128 škola diljem R. Hrvatske u kojima će ove školske godine učenici četvrtih razreda svojim kućama nositi ruksak napunjen knjigama.  Brojka od 4398 učenika, među kojima su i učenici naše škole, impresivna je.

Učiteljice četvrtih razreda, Ksenija Adamović, Jasminka Šipušić i Mirela Janjić u suradnji s knjižničarkom Elom Tečić odabrale su  osam knjiga za svoj razred, po jednu iz svake od osam ponuđenih tematskih cjelina (carstvo dječjih priča; obiteljsko druženje uz stihove, stripove i humoristične tekstove; zbirka priča, pjesama i romani za mame, tate, bake, djedove, stričeve, tetke; slikovnica – obiteljska družionica; mali istraživači; odgoj djece i mladih; igrom do boljeg čitanja; etno baština). 

4.a

1.Čarapica pričalica   

2.Borovnica – rani dani                    

3. Glava velike ribe               

4. Mama Mu u knjižnici                    

5. Putovanja i pustolovine

6. Povezani s djetetom                      

7. Čudesan origami   

8. Hrvatske legende  

4.b

1.Sve što vrijedi                    

2.Borovnica - sama sebi uzor!           

3. Ovdje neće biti čuda                     

4. Kad je Findus bio mali i izgubio se                      

5. Alijenologija                      

6. Kad bi se njih pitalo...                   

7. Umni izazovi                     

8. Grčka - putovanje u Periklovu Atenu       

4.c

1.Martina i mrkvica gunđalica          

2. Borovnica - za svađu je potrebno dvoje!              

3. Ljetni dnevnik rata

4. Pettson ima loš dan                       

5. Oceanologija                     

6. Roditeljstvo se može učiti            

7. Vjerovali ili ne!      

8. Iz zagrebačke prošlosti - tijekom četiriju godišnjih doba            

 

Projekt započinjemo 20.1.2017. kada će prvi učenik ili učenica četvrtog razreda svojoj kući ponijeti ruksak s knjigama. U ruksaku se osim knjiga nalazi i Bilježnica dojmova.

U Bilježnicu dojmova svaki će učenik napisati kraći sastavak u kojem će prenijeti svoje dojmove, osjećaje o obiteljskom čitanju. Možda se dogodio kakav zanimljiv događaj, nešto smiješno, nešto zabavno; a možda dijete voli pisati pjesme? I pjesme su dobrodošle. A roditelji mogu fotografirati jedan trenutak zajedništva te fotografiju zalijepiti u Bilježnicu dojmova na za to predviđeno mjesto.

Ovdje je nekoliko primjera dojmova iz Bilježnice koje su napisali naši učenici prošle godine:

U mojoj obitelji smo čitali u svim kombinacijama: mama seki, ja seki, ja sebi, mama sebi i ja mami. Mama je tati čitala preko skajpa jer je bio na putu, i to je bio najsmješnije od svega. Najveće izneađenje bila je moja seka, koja ječitala cijele rečenice, a nismo ni znali da zna mala slova. Čitanje joj se tako svidjelo da mi nije dala vratiti knjige u školu. Mama je jako zadovoljna knjigom od Mire Gavrana, koju je sama sebi čitala. Na kraju smo zaključili da mama jedino meni nije čitala, što sam ustvari jako poželio, jermi nije čitala od kad sam bio mali.

Etien Bašić, 4.c, 1. OŠ Dugave

 

Kada sam kući donio naprtnjaču, cijela moja obitelj je sjela i zatiželjno istražila njezin sadržaj. "Ohoho, pa tu ima ponešto za svakoga" : zaključila je mama i odmah prisvojila knjigu "Svako je dijete darovito". Tata je hrabro krenuo u pustolovinu sa prapovjesnim bićima uz knjigu "Dinusauri ". Kao i svako dijete ja sam prvo dohvatio onu najtanju i meni najzanimljiviju "Otkrij zašto ne bi želio da te zarobe pirati " .Kada sam pročitao tu pustolovinu knjigu punu akcije, logički slijed je bio malo se odmoriti uz poučnu znanstvenu knjigu o životu i razvoju zmaja "Zmajologija".Slijedećeg dana ,kada je tata iz svojih ruku oslobodio knjigu o dinosaurima , moja avantura se nastavila u davnoj prošlosti. toga dana u posjet nam je došla tetka Tanja kojoj sam se pohalio projektom-čitanje u obitelji-te je i ona pridonjela tome pročitavši knjigu "Medalja za hrabrost" koja je namjenjena djeci ,a ponekad i odrasli u svijetu knjiga ponovno postaju djeca . Neopisivo mi je drago što smo moja obitelj i ja sudjelovali u ovom projektu budući da svi ionako volimo čitati.

 

   Patrik Paradžik 4.a, 1. OŠ Dugave

 

Knjiga

Pustili smo brigu,

Uzeli smo knjigu,

Skratilo nam se vrijeme, uz prekrasne teme.

Bilo nam je lijepo

Dok smo ih čitali, družili smo se, igrali

I do suza smijali.

Mnogih je bića ona dom,

Krije ih i čuva u naručju svom. Mudrost i bogatstvo ona nam daje

 Koja u nama vječno ostaje.

                                   Ivan Aždajić, 4.b, 1. OŠ Dugave

 

 

Bio sam uzbuđen što sam baš ja mogao podijeliti knjige za čitanje i izabrati što bi kome moglo biti zanimljivo. Moja mama je čitala Obli jer je sve drugo pročitala i za djecu i za odrasle. Moj tata je čitao Djeca bolje uče uz kinezologiju. Odgovorio je :" Djeca moraju skakati". to joj se jako svidjelo, toliko da je odmah ostavila ostavila strip Komarac koji je prelistavala i odmah počela vježbati da svoje skakanje dovede do savršenstva. Svi su joj se smijali tako da su svi drugi naslovi pali u drugi plan. Ja sam pročitao najiše knjiga od svih a to su: Komarac, Divovi i Zmajić Kokos u svemiru. Mi inače čitamo svaki dan ( i listamo mislim na svoju sestru ) , imamo mnogo knjiga i obožavmo izreku da djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle.

                                                                                                 Jakov Juras, 4. B, 1. OŠ Dugave

 

Roditelji i članovi obitelji upoznati su s ciljevima i načinom provedbe projekta na roditeljskom sastanku, tako da se nadamo da će sa svojom djecom kvalitetno, ovog puta čitajući, provesti slobodno vrijeme. Djeca najbolje uče oponašanjem, iako ona toga nisu svjesna, stoga iskoristimo to da bismo ih usmjerili prema knjizi. Koristi su višestruke: zajedničko provedeno vrijeme – neprocjenjivo, poboljšanje  kvalitete čitanja, stečena nova znanja, razvijanje mašte, poboljšanje komunikacijskih vještina i vokabulara...

Da bi se projekt mogao provesti, potrebna je i suradnja nakladnika koji su prepoznali kvalitetu projekta te njegov doseg. Ove godine sudjeluju: Alineja, Fraktura, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Knjiga u centru, Mentor, Mozaik knjiga, Naklada Semafora, Planetopija, Planet Zoe i Školska knjiga.

Hrvatska mreža školskih knjižničara udruga je čiji članovi volonteri provode i koordiniraju ovaj projekt na nacionalnoj razini.

Naša je škola i ove godine financirala kupnju knjiga za projekt za što zahvaljujemo ravnatelju, g. Tomislavu Cvitanoviću. Nakon završetka projekta knjige će postati dio knjižnog fonda naše knjižnice tako da će i svi drugi učenici te knjige moći posuditi i pročitati.

Krećemooooo!

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 18. 1. 2017. 12:55

Okitili smo knjižnicu za blagdane!

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 13. 12. 2016. 15:11

Projekt razmjene straničnika!

Stigao nam je paket straničnika  iz Mađarske, a učenice 8.c razreda Diora Marjanović, Paula Bočkaj, Laura Šimić, Mihaela Ban i Manuela Matošević su pripremile prezentaciju i upoznale učenike 3.a sa glavnim obilježjima te zemlje. Poučno i veselo druženje upotpunio je kviz te pismo mađarskih školaraca našim učenicima!maillaugh

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 29. 11. 2016. 15:24

Književni susret!

Jučer je našu školsku knjižnicu posjetio pisac Krešimir Butković i predstavio  nam svoj prvi roman za djecu Bornin vremeplov. Pisac je  rođen je 1973. godine u Zagrebu, a od 1991. godine objavljuje poeziju i prozu u književnim časopisima. Bornin vremeplov (naklada Funditus), autorov prvi roman za djecu, emotivna je i napeta dječja pustolovina u kojoj glavni junaci Borna i Nika putuju kroz vrijeme pri čemu nailaze na mnoge peripetije. Veći dio radnje odvija se u 80-im godinama prošlog stoljeća, godinama u kojima Nika i Borna "zaglave" zbog munje koja pokvari njihov vremenski stroj. Godine su to u kojima je Bornin pokojni otac Borninih godina, ali i vrijeme u kojem vrijede drugačija pravila, druga valuta, drugi su trendovi i drugačiji žargon. 
Na susretu su učenici predmetne nastave imali priliku saznati kako je nastao roman, otkud  autoru ideja za pisanje dječjeg romana te tematike, a posebno ih je zanimalo jesu li stvarni Nika i Borna, koji su poslužili kao predložak za književne likove.

Naši su učenici pod vodstvom profesorice Danuške Ružić iznenadili književnika postavivši puno pitanja o  romanu te na taj način uspjeli i onima koji roman još nisu čitali predočiti koliko humora, zabave i napetosti krije u sebi.
 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 24. 11. 2016. 13:23

Završna svečanost Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

Završna svečanost održala se danas, u utorak, 15.11.2016. u 12 sati, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a našu školu je predstavljala Nika Novoselec. 
U prigodnom programu  izvedena je dramatizacija ulomka iz romana Ljeto za pamćenje Mire Gavrana. Izvali su je Doris Pinčić Rogoznica i Robert Kurbaša.  S mladima se  se družili pisci čije su knjige čitali za kviz: Snježana Babić Višnjić, Nena Lončar i Miro Gavran, a svojim nastupom je događaj popratio i  KGZ bend. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 15. 11. 2016. 15:17

1. mjesto na županijskoj razini Natjecanja u čitanju naglas!

Vratili smo se sa županijskog Natjecanja u čitanju naglas, a naša Tia Josipović je osvojila  1. mjesto u mlađoj kategoriji i ide na nacionalno natjecanje u Sisak! Bravo Tia!smiley

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 28. 10. 2016. 12:47

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA 2016.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje. Provodi se u okviru Mjeseca hrvatske knjige,  a oraganiziraju ga KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA, Hrvatski centar za dječju knjigu te Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom.  

Naslov i tema kviza u 2016. godini je ČITAM STO NA SAT!

Za ovaj kviz poslužite se sljedećim knjigama: 

SNJEŽANA BABIĆ VIŠNJIĆ: Krugovi na vodi
MIRO GAVRAN: Ljeto za pamćenje
NENA LONČAR: Bio sam pas i opet 


Završna svečanost održat će se u utorak, 15.11.2016. u 12 sati, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatske bratske zajednice 4, u Zagrebu.
U prigodnom programu bit će izvedena dramatizacija ulomka iz romana Ljeto za pamćenje Mire Gavrana. S mladima će se družiti pisci čije su knjige čitali za kviz uz glazbeni nastup KGZ benda.     

Vijesti možete pratiti na službenoj stranici Kviza, a prijavljujete se i ispunjavate kviz u školskoj knjižnici i informatičkoj učionici.                  
                       

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 26. 10. 2016. 13:40

Suradnja sa Knjižnicom Dugave u Projektu Cronauti!

Klub Iz-i je nastao  u suradnji s Projektom Cronauti i Odsjekom za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu u zajedničkoj želji za novim spoznajama s posebnim naglaskom na područje  novih informacijskih medija i vještina.  Klub Vas poziva na satove multimedijskog opismenjavanja, a prvi  će se održati ovaj četvrtak od 13-14 sati održati u Knjižnici Dugave. Zainteresirani učenici 8. razreda bit će redoviti polaznici, a satovi su otvoreni za sve zainteresirane. Dođite svakog drugog četvrtka u 13 sati pa ćete vidjeti kako je sve izi kad si u Klubu Izi!

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 25. 10. 2016. 13:36

Suradnja sa Knjižnicom Dugave u sklopu projekta Otkrivamo mlade talente!

U sklopu projekta Otkrivamo mlade talente, koji se provodi u Knjižnici Dugave, održao se Susret mladih talenata. Sudionice ovog  susreta bile su i učenice  I.OŠ Dugave Katarina i Viktorija Ulamec te nam približile kako je to baviti se glazbom, koliko truda je potrebno uložiti u vježbanje violine i flaute te kako usklađuju sve obveze sa školom. Voditeljice susreta bile su Diora Marjanović i Paula Bočkaj.

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 25. 10. 2016. 13:23

OBILJEŽAVAMO MJESEC HRVATSKE KNJIGE!

Mjesec hrvatske knjige je tradicionalna nacionalna kulturna manifestacija posvećena hrvatskoj pisanoj riječi, ima za cilj promicanje hrvatske knjige i čitanja, a okuplja knjižničare, književnike, nakladnike, kulturne djelatnike i brojne čitatelje. Mjesec hrvatske knjige odvija se u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. 


I. OŠ Dugave je počela sa obilježavanjem Mjeseca hrvatske knjige organizacijom školskog Natjecanja u čitanju naglas 12. listopada 2016. kako bi sudjelovala na županijskom Natjecanju u čitanju naglas koje inicira Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice. Naime, knjižnice grada Zagreba će 27. listopada 2016. godine u okviru 4. nacionalnog natjecanja u čitanju naglas provoditi natjecanje za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Inicijatori ovog natjecanja i organizatori na nacionalnoj razini su Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva.
 
Natjecanje je namijenjeno učenicima osnovnih škola od 3. do 8. razreda, u mlađoj i starijoj kategoriji. Našu školu će na gradskom natjecanju predstaviti Tia Josipović u mlađoj kategoriji i Ivan Bokšić u starijoj te im želimo sreću!

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 13. 10. 2016. 09:24

MMŠK Projekt razmjene straničnika 2016. – Nauči odgonetnuti svoj svijet

I ove godine povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (ISLM) Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) organizira projekt razmjene straničnika između školskih knjižničara i njihovih korisnika iz cijeloga svijeta. Ovogodišnji projekt se organizira pod nazivom Nauči odgonetnuti svoj svijet (Learn how to decode this your world). Ove godine se  projektu priključuju 3. razredi naše škole, a straničnike će izmjenjivati sa školama iz Mađarske i Portugala! 

 

Poslali smo paket u Portugal i Mađarsku! Straničnike su izradili učenici trećih razreda uz pomoć učiteljica Doroteje Lovjer, Natalije Džolić i Vedrane Matijević, a turističke prospekte nam je osigurala Turistička zajednica Grada Zagreba. Hvala svima! 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 10. 10. 2016. 12:58

Tjedni bugarske kulture

U sklopu projekta Cronauti  održavaju se Tjedni bugarske kulture u Knjižnici Dugave. Naši učenici 8. razreda su prisustvovali svečanom otvorenju izložbe uz prigodni program:

Izložba „Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko – bugarske usporednice“ .
Izložba - nastala u suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Veleposlanstva Republike Bugarske - ilustrira kulturna prožimanja Hrvatske i Bugarske.
Koncept izložbe razradila je radna grupa u čijem su sastavu bili akademik Josip Bratulić, predsjednik Hrvatsko-bugarskog društva, Ksenija Banović, književna prevoditeljica za bugarski jezik i Sonja Martinović, diplomirana knjižničarka u Središnjoj informacijskoj službi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Predavanje „Ljepote Bugarske“
Veleposlanica republike Bugarske, NJ.E. Tanya Dimitrova predstavit će ljepote Bugarske – jedinstvenu crnomorsku obalu obrubljenu zlatnim pješčanim plažama, obale Dunava, neponovljivu Dolinu ruža u blizini grada Kazanlaka te veličanstvene planinske lance, kao i neke od najzanimljivijih bugarskih običaja.

Zanimljivosti iz bugarsko – hrvatskih kulturnih odnosa
Zanimljivosti iz bugarsko – hrvatskih kulturnih odnosa predstavila je prevoditeljica s bugarskog jezika i  jedna od autorica izložbe, prof. Ksenija Banović.

Mladi  par hrvatsko – bugarski ili bugarsko – hrvatski
Diana Bujuklijeva i Marijan Rimac dočarali su  nam kroz svakodnevne doživljaje i komične situacije bugarsko – hrvatska jezična prožimanja.

Nastup grupe Zorja
Cijeli  događaj  je začinio prekrasni trio Zorja bugarskim tradicijskim pjesmama.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 19. 5. 2016. 16:11

OBILJEŽAVAMO NOĆ KNJIGE!

 

U Noći knjige, u goste nam je došla spisateljica Jadranka Čunčić-Bandov te razveselila učenike 1. i 2. razreda svojim kratkim igrokazima, lutkama koje je samo izradila te živahnom animacijom. Uživali smo u veselom druženju!

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 22. 4. 2016. 13:29

Projekt Cronauti u Knjižnici Dugave

Naši učenici sudjelovali su u Projektu Cronauti, pogledajte čime su ih iznenadili!smiley


Što je zajedničko Hundertwasseru, koloRpletu, Noruzu i Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu?Priznajemo, pitanje je teško čak i za poznate lovce iz kviza Potjera! Da ne biste uzaludno tragali za odgovorom rješenje potražite u  knjižnici Dugave u maloj skupini virtualnih putnika - Cronauta.

Inspirirani austrijskim umjetnikom Hundertwasserom održavamo radionice iz religijske kulture - koloRplet-  u želji da produbljujemo razumijevanje i toleranciju.

U sklopu akcije Iz kalendara po prvi puta ove godine obilježavamo iransku Novu godinu - Noruz - kao simbol međukulturalnog dijaloga i suradnje.

 

U suradnji s Pedagoškim odjelom Muzeja suvremene umjetnosti postavljena je izložba od stotinjak radova nastalih na radionicama koloRpleta u ovoj godini u Knjižnici Dugave. Autori izloženih radova su učenici I. OŠ Dugave (2.c, 3.a, 3.c) i OŠ Frana Galovića (2.a, 2.b, 2.c). Svečano otvorenje izložbe održat će se u srijedu, 30.3.2016. u 14:00 h, a projekcija iranskog filma "Djeca raja" nagrađivanog autora Majida Majidija u 14:30 h.


Pozivamo vas da nam se pridružite i tako pružite podršku našim nastojanjima u radu na promociji pozitivnih vrijednosti društva! 

Dio izložbe možete pogledati 
ovdje, a svakako posjetite Muzej suvremene umjetnosti do 17.4.2016.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 29. 3. 2016. 09:13

Obilježavamo Dan sigurnijeg interneta radionicama Agencije za zaštitu osobnih podataka za 3., 4., 5., 6., 7. i 8. razrede!

DAN SIGURNIJEG INTERNETA

 

Moraju li svi znati tko si?

Povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta Agencija za zaštitu osobnih podataka u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba ravnateljicom gđom Davorkom Bastić i stručnom suradnicom za školske knjižnice gđom Alkom Stropnik organizirala je aktivnosti usmjerene najmlađima, točnije predavanja za djecu i mlade pod nazivom "Moraju li svi znati tko si?".
Svrha edukacija je jačanje svijesti učenika osnovnih škola o važnosti zaštite osobnih podataka prilikom korištenja modernih tehnologija.
Cilj edukacija je učenicima ukazati na važnost zaštite osobnih podataka odnosno dizanje njihove svijesti o važnosti zaštite osobnih podataka iz čega proizlazi svladavanje i primjena znanja koju prenose predavači, te ponašanje i briga o privatnosti kada djeca koriste internet i moderne tehnologije (brisanje lažnih prijatelja s društvenih mreža, objava fotografija isključivo ako im prijatelj/prijateljica to dozvoli, korištenje interneta i modernih tehnologija uz nadzor roditelja/staratelja i članova obitelji kao i nepoželjno korištenje primjerice Facebooka osobama mlađim od 14 godina).
Kako bi njihovo surfanje bilo što sigurnije učenicima će se posebna pažnja obratiti na teme:
• što su osobni podaci
• kako i gdje ih (ne)dijeliti
• gdje ih čekaju opasnosti u virtualnom životu
• zašto roditelji moraju znati koja mjesta na internetu koriste
• što učiniti u slučaju sumnje u opasnosti

Edukacije će se održati u razdoblju od 8. veljače do 16. veljače u osnovnim školama i to:
Osnovna škola Jordanovac,
Osnovna škola Mladost,
Osnovna škola Matka Laginje,
Osnovna škola Izidora Kršnjavoga,
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića,
Osnovna škola Dugave,
Osnovna škola Rudeš,
Osnovna škola Vladimira Nazora.

 

 

Preporuke Agencije roditeljima za ponašanje na društvenim mrežama

 

1. Koje su preporuke Agencije roditeljima po pitanju objavljivanja informacija vezanih uz njihovu djecu na internetu, s osobitim naglaskom na objave na društvenim mrežama?

Zaštita osobnih podataka počinje od samog građanina koji može i mora djelovati preventivno u cilju osiguranja zaštite njegovih osobnih podataka.

Neophodan je odgovoran i prudentan odnos prema vlastitim osobnim podacima na način da ih se daje samo u mjeri u kojoj je to potrebno za ostvarenje određene svrhe i osobama koje su ovlaštene primiti navedene podatke bilo da ih na to ovlašćuje zakon, ugovor ili neka druga legitimna i opravdana svrha.

Kada su u pitanju moderne tehnologije i društvene mreže, moramo napomenuti da prije objave bilo kojeg osobnog podatka na internetu, primjerice Facebook-u, svaki građanin mora imati na umu da onog trenutka kad objavi taj podatak, više nije vlasnik navedenog podatka. Stoga preporučujemo kao nužnost proučiti pravila privatnosti na Facebooku. Ako već koriste Facebook kao medij komuniciranja, postoje načini na koji se osobni podaci mogu zaštititi putem raznih opcija, odnosno laički rečeno, facebook profil uključujući sve što korisnik objavljuje na njemu može biti javno ili ograničeno i/ili dostupno ograničenom (izabranom) krugu ljudi – primjerice kontaktima s kojima je korisnik povezan.

U tom smislu, upozoravamo, naročito djecu da nikako ne prihvaćaju prijateljstva na Facebooku s osobama koje uopće ne poznaju u stvarnom svijetu, a pogotovo da sa nepoznatima ne razmjenjuju osobne podatke, naročito one vrlo osobne i intimne prirode koje u rukama krivih osoba (pedofila, ucjenjivača, malicioznih pojedinaca) mogu postati moćno sredstvo za ucjenjivanje i prijetnju.

Smatramo neodgovornim kada roditelji bez ikakve osnove na internetu i društvenim mrežama objavljuju osobne podatke o svojoj djeci kao što su to fotografije, imena djece, ime škole ili vrtića koju djeca pohađaju, mjesta gdje se slave rođendani i slično.

Pružanje mase nepotrebnih informacija koje se odnose na privatni život svakog građanina, a naročito djeteta krajnje je neozbiljan čin svakog roditelja koji može dovesti do neželjenih pa i tragičnih situacija – a što je vrlo zorno ilustrirao i ovaj recentni slučaj pokušaja otmice djeteta u Beogradu. Naime, ovakvom lepezom informacija, u stvari se odašilje pozivnica potencijalnim pedofilima, otmičarima, kradljivcima organa i sl.

Zaključno, preporuka Agencije je – Manje je više – drugim riječima, odgovorno ponašanje podrazumijeva ograničavanje dostupnosti podataka o djeci odnosno dijeljenje tih podataka samo osobama od povjerenja, dakle kontaktima pod kojima se podrazumijevaju osobe koje poznajemo u stvarnom svijetu i između kojih postoji odnos povjerenja.

2. Koje opasnosti proizlaze iz objavljivanja informacija o djeci na internetu?

Kao što je već naprijed rečeno, prevelik opseg informacija o djeci te javna objava svih tih informacija uključujući i fotografije djeteta mogu postati sredstvo zlouporabe odnosno prikladan mamac za pedofile, otmičare djece, ucjenjivače i sl. Nadalje, a s obzirom da je Facebook najpopularniji medij komuniciranja i povezivanja između djece i mladih, djecu je nužno podučiti kulturi ponašanja na društvenim mrežama, drugim riječima ukazati im i upozoriti ih da ne objavljuju tuđe osobne podatke bez pristanka osoba o čijim podacima se radi, dakle, ukazati im kako na potrebu čuvanja tuđe privatnosti tako i na potrebu čuvanja vlastite privatnosti. Nadalje, a s obzirom na njihovu sklonost da dijele svoje podatke nepoznatim osobama, nužno je ukazati na opasnosti od takvih radnji (npr. slanjem intimnih fotografija nepoznatoj osobi, mogu postati mete ucjenjivanja te iste osobe koja može zahtijevati nešto od maloljetnika pod prijetnjom da će ako se to ne učini tu fotografiju objaviti javno na internetu).

Nadalje (a što se tiče opsega podataka), objavom podataka javno o svom kretanju kao i kretanju ukućana te dakle detaljno obavještavanje o aktivnostima obitelji – internet može postati otvoren prozor za provalnike koji upućeni u informaciju kad nikog nema kod kuće mogu izvršiti provalu. Treba imati na umu da što je više osobnih podataka o nekoj osobi objavljeno na internetu – iz čega se lako može napraviti profil te osobe, veća je opasnost od zlouporabe tih osobnih podataka, npr. moguće je napraviti lažan, ali vrlo uvjerljiv profil te osobe, dakle krađu identiteta.

3. Koje su neke od najčešćih uočenih zlouporaba prikupljanja osobnih podataka građana na internetu općenito?

Kreiranje lažnih blogova, lažnih facebook profila, hakiranje korisničkih računa, krađe osobnih podataka putem pecanja osobnih podataka, a u tu svrhu može poslužiti telefonski poziv ili elektronička poruka gdje pošiljatelj ili osoba koja poziva nastoji uvjeriti građanina da mu dade svoje osobne podatke, obično i financijske prirode, može se tražiti OIB, broj kartice odnosno računa i sl. te se potom osobni podaci mogu zloupotrijebiti u svrhu prijevare, krađe novaca ili pribavljanja neke druge protupravne imovinske koristi.

 Izrazito negativan trend zlouporabe osobnih podataka je objava tuđih osobnih podataka, npr. fotografija osobe na internetu putem npr. Facebooka - bez pristanka osobe o čijim podacima se radi nakon čega posjetitelj i kontakti te stranice objavljuju neprimjerene, vulgarne komentare u svrhu izrugivanja, sramoćenja i ostalih negativnih i diskriminatornih radnji. Nerijetko navedeni komentari prerastu u govor mržnje i ovdje se ne radi samo o povredi privatnosti na najgrublji mogući način već su ostvarena i obilježja kaznenog djela nedopuštene uporabe osobnih podataka, a ujedno riječ je o internetskom nasilju.

4. Na koje načine građani mogu zaštititi sigurnost informacija o sebi i svojoj djeci na internetu, s obzirom na to da danas sudjelovanje na društvenim mrežama često čini intergralni dio svakodnevice velikog broja građana?

Upravo odgovornim ponašanjem, kojima će se prevenirati potencijalne zlouporabe. Dakle, a kao što je i naprijed rečeno, kada se koriste određene aplikacije, npr. društvene mreže kao Facebook,nužno je dobro proučiti pravila privatnosti i biti svjestan tko sve može vidjeti objavljeni sadržaj. Zaključno, nužno je voditi računa o opsegu objavljenih podataka, krugu osoba koji vidi navedene osobne podatke, šiframa pomoću kojih se ulazi u korisničke račune i koje štite identitet korisnika navedenih računa i naposljetku vrsti osobnih podataka koji se objavljuju. Osobnim fotografijama za koje ne bismo željeli da ih vidi naš šef, kolega, susjed ili znanac, čak ni kad su zaštićene nije mjesto na Facebooku.

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 10. 2. 2016. 14:19

CRONAUTI U KNJIŽNICI DUGAVE!

Radionica "Pariz – grad svjetlosti“, nastavljamo s virtualnim putovanjem u "grad svjetlosti", proučavamo najvažnije kulturne i povijesne znamenitosti grada, čitamo francuske pisce i crtamo škarama „a la“ Matisse. Počinjemo prigodno u petak, 23.10. u 18:30h kada se u svim knjižnicama "pale lampice i čita"  kako bi se što jasnije poručilo da je "čitanje put u svijetlu budućnost svakog društva"! Donesite sa sobom baterijske lampe i pridružite nam se!

Čitamo pod ručnim lampama:
Petak, 20.11. u 18:00 h Charles Perrault: Vile

 


U sklopu projekta Cronauti postavljen je dio plakata sa izložbe "Hrvatski izumi" Lane Hudine, dipl. produkt dizajnerice iz Zagreba. Sve o Laninom radu, ilustracijama, crtežima i raznim proizvodima pronađite na web stranici Lana's DuckAss.
Na temelju postavljene izložbe održavat ćemo niz predavanja i kreativnih radionica sa željom da istaknemo kako su izumitelji i njihovi izumi često "svjetlonoše" svijeta. Pridružite nam se 16.11. u 14 sati.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 19. 11. 2015. 16:02

Suradnja sa Knjižnicom Dugave u sklopu projekta Otkrivamo mlade talente!


U Knjižnici Dugave 6.11.2015., u sklopu projekta Otkrivamo mlade talente, održat će se novi susret mladih talenata. Sudionici susreta su učenice osmih razreda I.OŠ Dugave Ela Štimac koja će govoriti o bavljenju judoom te Magdalena Muha koja će predstaviti šah, a Diora Marjanović i Paola Bočkas su nove voditeljice projekta.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 13. 11. 2015. 12:41

OBILJEŽAVAMO MJESEC HRVATSKE KNJIGE!

Mjesec hrvatske knjige je tradicionalna nacionalna kulturna manifestacija posvećena hrvatskoj pisanoj riječi,  ima za cilj promicanje hrvatske knjige i čitanja, a okuplja knjižničare, književnike, nakladnike, kulturne djelatnike i brojne čitatelje. Mjesec hrvatske knjige odvija se u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. 


I. OŠ Dugave je počela sa obilježavanjem Mjeseca hrvatske knjige organizacijom školskog Natjecanja u čitanju naglas 15. listopada 2015. kako bi sudjelovala na gradskom Natjecanju u čitanju naglas koje inicira Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice. Naime, knjižnice grada Zagreba će u razdoblju od 26. do 31. listopada 2015. godine u okviru 3. nacionalnog natjecanja u čitanju naglas provoditi natjecanje za grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Inicijatori ovog natjecanja i organizatori na nacionalnoj razini su Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva.
 
Natjecanje je namijenjeno učenicima osnovnih škola od 3. do 8. razreda, u mlađoj i starijoj kategoriji. Našu školu će na gradskom natjecanju predstaviti Ira Špiranec u mlađoj kategoriji i Ivana Sladović u starijoj te im želimo sreću!

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 19. 10. 2015. 19:51

Tjedan japanske kulture - projekt Cronauti Knjižnice Dugave

Od 7. do 25. rujna u Knjižnici Dugave provodi se akcija T- kul (Tjedni kulture) i to u sklopu projekta Cronauti, koja je osmišljena zbog velikog interesa za japansku kulturu i jezik koji traje i nadalje. Učenici I.OŠ Dugave su sa zanimanjem poslušali predavanja  Zašto se vraćam Japanu -  Tomislava Gajčevića,Japanska kuhinja  - Domagoja Palenkaša,Tokyo u očima Hrvata - Gorana Štefaneka, Zagreb u očima Japanke - Yasuko Štefanek, Japansko pismo Kanji - Miroslava Nogolica, Japanski jezik - Domagoaj Palenkaša i Tomislava Mamića, Dan poštovanja starijih- nacionalni praznik u Japanu te radionicu:  Origami - Katarine Jelić i Domagoja Palenkaša kojima su obogatili svoja znanja o Japanu.
 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 21. 9. 2015. 17:41

Projekt "Čitamo mi, u obitelji svi" - ČMUOS

I.Osnovna škola Dugave od ove se školske godine priključuje projektu "Čitamo mi, u obitelji svi", koji se u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara uspješno provodi na nivou države u više od 130 škola.

U projektu sudjeluju učenici 4.  razreda sa svojim učiteljicama Vesnom Blagec, Sanjom Lončar i Dubravkom Beraković, dok je koordinatorica projekta školska knjižničarka  Ela Tečić. Pripreme za projekt kreću od listopada, a sam projekt provodit će se tijekom oba polugodišta.

Kako projekt funkcionira?

Projekt je osmišljen po načelu "putovanja" knjižnične naprtnjače od jednog do drugog učenika 4. razreda. Svake srijede ždrijebom ili prema unaprijed utvrđenom rasporedu knjižničnu naprtnjaču dobiva jedan od zainteresiranih učenika. Knjižnična naprtnjača gostuje u obitelji učenika tjedan dana, a u njoj se nalazi komplet od 8 knjiga iz različitih područja: dječja beletristika, slikovnice, strip, beletristika, popularno-znanstvena knjiga, priručnik za roditelje, knjige o kvalitetnom provođenju vremena, hrvatskoj povijesti itd. Roditelji i djeca određuju svaki dan barem 15 minuta ili pola sata za čitanje i razgledavanje knjiga iz naprtnjače. Tako mogu čitati knjige na više načina: pola priče čita dijete, a pola priče njegov roditelj, dijete čita svojim članovima obitelji na glas, roditelji čitaju svojoj djeci, skupno svi istodobno čitaju različite knjige u tišini itd.

Važno je da svi članovi obitelji tih tjedan dana čitaju barem jedan ulomak, poglavlje ili pjesmu i međusobno razgovaraju o pročitanomu. Važno je da se druže u intimnoj aktivnosti zajedničkog čitanja. Nakon pročitanih odlomaka prokomentiraju pročitano i skreću djeci pažnju na zanimljive i vrijedne dijelove. Osim knjiga, u naprtnjači se nalazi i bilježnica u koju učenici sa svojim ukućanima upisuju svoje dojmove tijekom čitanja. Po osobnoj želji roditelji i djeca  ukrašavaju svoje stranice dojmova, crtaju o pročitanom i fotografiraju se, pišu pjesmu ili sastavak, i sl.

Sedmi dan, učenik koji je vratio naprtnjaču u školu dobiva priliku u nekoliko minuta drugim učenicima prepričati sve lijepo i zanimljivo što mu se dogodilo tijekom proteklih nekoliko dana kad su u njegovoj obitelji svi članovi čitali knjige iz knjižnične naprtnjače.

Školski knjižničar  na kraju projekta knjige iz knjižnične naprtnjače stavlja na police knjižnice na ponovno čitanje ili za druge učenike, roditelje i nastavnike. Zatim se odaberu tri najljepša dojma iz svakog ruksaka i stavljaju na mrežne stranice škole i projekta. Sastavlja se završno izvješće o realiziranom projektu s naglaskom na pojedine teškoće, probleme i s prijedlogom poboljšanja. Završno izvješće i priznanja dostavljaju se svim sudionicima.

Provedbom ovog projekta roditeljima se skreće pozornost na važnost svladavanja tehnike čitanja, motivira ih se i upućuje kako da pomognu svojoj djeci u svladavanju tehnike čitanja, senzibilizira ih se za sklonost školskoj knjižnici i školskom knjižničaru, te se skreće pozornost na to da knjižnica nije samo prostorija u kojoj se posuđuju knjige, već nudi niz drugih usluga.

 

Knjige kupljene za projekt Čitamo mi, u obitelji svi! :

NADA MIHELČIĆ:MEDALJA ZA HRABROST

SILVIJA ŠESTO: OBLI

SILVIJA ŠESTO: PALAC SIM-PALAC TAM

 

MACAN/ PETRUŠA: MALI GUJ I NJEGOV ZMUJ

MACAN/BARTOLIĆ: KOMARAC OD A DO ZOO

MACAN: VREMEPLOVCI

 

GORAN TRIBUSON: TRAVA I KOROV

JULIJANA MATANOVIĆ: ZAŠTO SAM VAM LAGALA

MIRO GAVRAN: KAKO SMO LOMILI NOGE

 

ZMAJIĆ KOKOS I NJEGOVE PUSTOLOVINE

ZMAJIĆ KOKOS U SVEMIRU

ZMAJIĆ KOKOS I BLAGO U DŽUNGLI

 

ZMAJOLOGIJA

DIVOVI-TAJNA POVIJEST

IZUMI I OTKRIĆA

 

SVAKO DIJETE JE DAROVITO

DJECA BOLJE UČE UZ KINEZIOLOGIJU

DOĐI, IGRAJMO SE VANI!:

 

DINOSAURI-VELIKA OTKRIĆA

LJUDSKO TIJELO-IGRE NA PLOČI

ŽIVOTINJE-IGRE NA PLOČI

 

OTKRIJ ZAŠTO NE BI HTIO DA TE ZAROBE PIRATI

OTKRIJ ZAŠTO NE BI HTIO BITI RIMSKI GLADIJATOR

OTKRIJ ZAŠTO NE BI HTIO BITI POLARNI ISTRAŽIVAČ

kreeeenuli smooo!!!

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 21. 9. 2015. 17:30

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2015.

Podsjećamo zainteresirane knjigoljupce da nas u listopadu čeka još jedan Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Tema ovogodišnjeg Kviza je "Putovanja do znanja", a knjige koje treba pročitati (kako biste riješili mali test znanja o samim knjigama i tako možda osvojili bogate nagrade, te posjetili ovogodišnji Interliber) su:

JASNA BAGIĆ LJUBIČIĆ: "Mali fizičar"
MILAN SIKIRICA: "77 Kuhinjskih pokusa"
ON-LINE ENCIKLOPEDIJE I ON-LINE LEKSIKON LEKSIKOGRAFSKOG ZAVODA MIROSLAV KRLEŽA:
Hrvatska enciklopedija, Proleksis enciklopedija i Hrvatski obiteljski leksikon
E-škola fizika - E- škola Hrvatskog fizikalnog društva

Vijesti možete pratiti na službenoj stranici Kviza, a prijavljujete se i ispunjavate kviz u školskoj knjižnici i informatičkoj učionici.


                                               Vidimo se!

Naš učenik Luka Tišma ide na izvlačenje nagrade u Kino Europa!

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 21. 9. 2015. 17:24

Književni susret sa Sanjom Pilić

Spisateljica Sanja Pilić došla je u našu školu kako bi nas upoznala. Bilo je jako uzbudljivo i svi smo bili sretni što smo ju imali priliku upoznati. Ona je jako druželjubiva, draga i dobra osoba, naravno, odlična spisateljica. Piše knjige i romane za djecu i odrasle, priče i slikovnice. Pokazivala nam je mnoga svoja djela za djecu. Sva su nam se činila zanimljivima i iz svake bi nam ponešto ispričala. Neke smo njene knjige, naravno, pročitali i prije.

Onima koji imaju njene knjige kod kuće i koji su ih donijeli, potpisala se i svakome ponešto drugačije napisala. Pitali smo ju što god smo htjeli i na sve bi nam ljubazno odgovarala. Bilo nam je jako zabavno i uživali smo, bilo je ovo jedno predivno iskustvo. Svakako ćemo pročitati još njezinih knjiga i dobro se zabaviti.

                                                                                                                     Dora Žorić, 5.b 

 

Jučer, 28.4.2015.g., imala sam priliku upoznati veliku hrvatsku spisateljicu, Sanju Pilić. Kada sam ušla u knjižnicu, dočekala nas je s velikim osmjehom i pozdravom. Već na samom početku potpisala nam je svoje knjige te je ubrzo krenula s predstavljanjem. Ispričala nam je najvažnije zanimljivosti iz svoga života i pokazala mnoge knjige koje je napisala. Nakon brojnih riječi uz šale koje je rekla, djeca su počela postavljati pitanja. Šaljivo i duhovito  odgovarala je na pitanja i što je najbitnije, potpuno iskreno. Jako mi se svidio cijeli susret jer sam naučila neke nove stvari,  te mi se svidio spisateljičin pristup prema djeci,potpuno otvoren, opušten i izravan. Na samome kraju imali smo priliku i fotografirati se s njom te saznati nešto više o njenim budućim planovima.

 Jako sam sretna što sam imala čast upoznati tu divnu ženu i svakako se nadam da ćemo se susresti opet!

 

29.4.2015.g.Ana-Marija Šarušić 7.c

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 30. 4. 2015. 12:29

Irena Plejić-Premec predstavila svoj roman „Doživljaji dobre curice Jakice“

Irena Plejić-Premec, književnica i novinarka HRT,   u petak  17. travnja  2015. godine predstavila  je svoj prvi  roman za djecu i mladež  „Doživljaji dobre curice Jakice“. 

Naša književnica rado se odazvala pozivu prof. Lade Franić-Glamuzine da  razgovara sa šestim a, b, c  u  sklopu projekta  „Odgojimo čitatelja“ gdje se osnovnoškolcima kroz razne aktivnosti na nastavi, izvan nastave i u susretima pokušava podignuti svijest o neprocjenjivoj  vrijednosti  čitanja. Učenici su na iščitane ulomke odgovorili gromoglasnim smijehom. 

Učenici  Martin Petrinović, 6.b,  Nika Havrle, 6.c i  Grgur  Premec , 6.b  pročitali su svoje uratke inspirirane pročitanom knjigom. Manuela Matošević, 6.c i Ivana Sladović, 6.b pročitale su odabrane ulomke iz romana.

Književnica je na kraju susreta pročitala ulomak koji je izazvao salve smijeha. Roman je iznimno duhovit, topao, zanimljiv te  blizak djeci i roditeljima. Trenutno je „Jakica“ apsolutni hit u I.OŠ Dugave, a šesti razredi odabrali su je za izbornu lektiru.

                                                              Manuela Matošević, 6.c

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 21. 4. 2015. 18:09

Suradnja sa Knjižnicom Dugave u sklopu projekta Otkrivamo mlade talente!


Za međunarodni Dan svjetske knjige i Noći knjige 23.4.2015. u 17 i 18:30 u Knjižnici Dugave, u sklopu projekta Otkrivamo mlade talente, održat će se 62. susret mladih talenata. Sudionici susreta su učenice šestih razreda I.OŠ Dugave i OŠ Frana Galovića:
Anica Horvat -  autorica izložbe “Drawing  is my life”
Paula Bočkaj -  izrada lutkica od krpe, poezija i slikanje
Diora Marjanović  - poezija
Nika Havrle -  piše igrokaze, izrađuje kostime i bavi se humanitarnim radom.

 

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže!

http://www.kgz.hr/default.aspx?id=15000

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ela Tečić  datum: 14. 4. 2015. 10:10
» Arhiva naših vijesti    
 


TražilicaJELOVNIK

     DOBAR TEK!

UTORKOM JE SVIM UČENICIMA ŠKOLE U VRIJEME JELA OSIGURANO MLIJEKO, A ČETVRTKOM VOĆE!

 

 

Priloženi dokumenti:
jelovnik 19.-23.11.docx


RASPORED ZVONA

Nastava ujutro

 

1 sat: 08:00 - 08:45
2 sat: 08:55 - 09:40
3 sat: 09:50 - 10:35
4 sat: 10:40 - 11:25
5 sat: 11:30 - 12:15
6 sat: 12:20 - 13:05
7 sat: 13:10 - 13:55

Nastava poslijepodne

 

1 sat: 14:00 - 14:45
2 sat: 14:55 - 15:40
3 sat: 15:50 - 16:35
4 sat: 16:40 - 17:25
5 sat: 17:30 - 18:15
6 sat: 18:20 - 19:05
7 sat: 19:10 - 19:55


Vrijeme

 


Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


HITNI TELEFONI

Policija          192

Vatrogasci     193

Hitna pomoć  194 i 112

Škola       01/  6671-733


Oglasna ploča

Arhiva dokumenata

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 4. 2015.

Ukupno: 88774
Ovaj mjesec: 1206
Ovaj tjedan: 76
Danas: 76
preskoči na navigaciju